Izaberite stranicu
29. август 2024.
Експерти из Беча и представници Директората у обиласку Института за нуклеарне науке Винча

Шеф експертске делегације из Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ), Ђинг Џангом и његови сарадници, јуче су заједно са директором Директората за  радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, Слађаном Велиновим и његовим тимом посетили Институт за нуклеарне науке Винча.

Одржан је састанак у Управној згради, на којем су представници Института упознали госте са историјатом, радом, надлежностима, као и пројектима који је, овај највећи српски истраживачки центар у области основних природних наука, реализовао са МААЕ, уз подршку Директората.

Домаћини  су госте из МААЕ и Директората, након састанка повели у обилазак Платформе Центра за хемијске, биолошке, радиолошке и нуклеарне (ХБРН) форензику и обуке, специјално је развијене за спровођење обука у области ХБРН безбедности. Обуке у овом Центу осмишљене су са циљем да полазницима пруже темељно разумевање поступања у случају инцидената који укључују ХБРН агенсе, укључујући правилну употребу заштитне и детекцијске опреме, као и примену кључних протокола и процедура.

Након тога, представници МААЕ су се упутили у Сектор за еталонирање, Лабораторије за заштиту од зрачења и заштиту животне средине, који представља јединствену инфраструктуру у Републици Србији у којој се еталонира сва опрема за мерење јонизујућег зрачења, а која се користи у медицини и индустрији.   Ова мерења и еталонирања су одобрена од стране Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност, акредитована су код Акредитационог тела Србије и призната код Међународног бироа за тегове и мере, а запослени у овом Сектору поседују јединствена специфична знања у области метрологије.

Реализована је и посета Лабораторији за радиоизотопе, јединственом научно-истраживачком центру у региону, где је приказана најсавременија опрема и инфраструктура, делом донирана од стране МААЕ, за производњу радиоактивних лекова-радиофармацеутика, који се данас користе у дијагностици и терапији различитих болести, најчешће малигних, у свим нуклеарно-медицинским центрима у Републици Србији и Републици Српској.