Izaberite stranicu
28. август 2024.
Одржана радионица о развоју програма нуклеарне енергије у организацији Директората и МААЕ

Другог дана посете експертске делегације Београду , у Палати Србија је  одржана радионица у организацији Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије и Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ), под именом: „Како МААЕ може подржати Републику Србију при развоју нуклеарног енергетског Програма кроз програме техничке помоћи на регионалним пројектима

Овом скупу је присуствовало око 50 представника државних, научих и стручних институција Републике Србије, које су укључене у развој области нуклеарног енергетског Програма, превасходно представника српских институција које су биле потписнице Меморандума о разумевању у области развоја примене нуклеарне енергије у Републици Србији. Поред Директората, међу  потписницима овог важног документа су свакако надлежна министарства Републике Србије, Институт за нуклеарне науке „Винча“, Јавно предузеће „Нуклеарни објекти Србије“, релевантни факултети и организације које се баве овом облашћу.

Подсећамо да је Меморандум јасно апострофирао две ствари: значај синергијског рада свих државних органа и институција наше земље на даљем раду у развоју примене нуклеарне енергије у Републици Србији, као и веома важан аспект међународне сарадње по том питању.

Скуп је отворио Слађан Велинов, директор Директората и национални координатор за везу са МААЕ, изразивши задовољство што је ова радионица саставни део, званично прве експертске мисије делегеције МААЕ Србији, по питању развоја програма нуклеарне енергије.

„Ово је још једна потврда добре сарадње и партнерског односа који Република Србија, преко својих надлежних институција остварује са МААЕ, а истовремено, данашњи скуп и посета делегације МААЕ, изнова доказују да су стручњаци и професионалци из Србије спремни да прихвате, усвоје и примене сва она знања која су неопходна за даљи развој ове важне друштвене и научне области“, рекао је Велинов.

Он је истакао, да ће једна од најзначајнијих активности Директората у наредном периоду, бити усмерена на даље јачање сарадње са МААЕ, како би и ова организација, искуством и експератским знањем, у што већој мери подржала процес формулисања правног, техничког и административног оквира, у погледу мирнодопских примена нуклеарне енергије и технологије. Велинов је најавио да се у том правцу већ планира заједничка организација двонедељног курса обуке, из области нуклеарног права под називом „Међурегионални курс о нуклеарном праву“, који ће бити отворен 28. октобра ове године на Правном факултету Универзитета у Београду. У плану је да током курса, стручњаци из МААЕ одрже низ презентација на тему нуклеарног права. Поред тога, Директорат ће у сарадњи с Правним факултетом, 25. октобра 2024. године организовати самосталну научно-стручну трибину поводом организације стручног скупа.

„Све то, као и данашња радионица, несумњива су потврда да је наша земља безрезервно ушла у процес развоја и да активно ради на разматрању могућих начина и изналажењу оптималних решења за коришћење нуклеарне енергије, као дела националног климатског решења. Све кораке које направимо у будућности, а од којих ће у многоме зависити и правци кретања читавог друштва, морају бити дефинисани, усклађени и усвојени у садашњици. Због тога је, поновићу још једном, веома важно што је висока делегација МААЕ данас с нама, имајући у виду да су пренос знања, добре праксе и искуства кључне карике у даљем развоју ове значајне области“, закључио је Слађан Велинов.

Високи представник МААЕ и руководилац Одељења за техничку подршку у  оквиру Сектора за Европу и Централну Азију при МААЕ, Ђинг Џанг је истакао да Србија има добар законодавни оквир у области нуклеарне сигурности и безбедности, који може да усмерава земљу у постизању сигурног и безбедног коришћења и примене нуклеарне технологије у различитим областима, у складу са директивама ЕУ.

„Основна улога и функција МААЕ јесте у пружању помоћи државама чланицама, посебно земљама које се опредељују да развијају нуклеарни енергетски Програм“, рекао је Ђинг Џанг.  

Он је нагласио да Србија треба да донесе одлуку о томе коју ће енергију користити за производњу електричне струје и које ће реакторе користити, и да ће уколико се определи за нуклеарну енергију, МААЕ пружити сву неопходну подршку и помоћ у развоју инфраструктуре, у циљу друштвено-економског развоја и раста.