Izaberite stranicu
28. август 2024.
Представници Директората са члановима експертске мисије из МААЕ на састанку у Влади Републике Србије

Представници Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије су се после састанка у својим просторијама, са гостима на челу са Ђинг Жангом  из Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ), упутили на састанак у Владу Републике Србије. 

Овај скуп, на којем су поред министарке рударства и енергетике, Дубравке Ђедовић Хандановић, министарке науке, технолошког развоја и иновација, Јелене Беговић, државног секретара Министарства заштите животне средине, Сандре Докић, присуствовали и представници Института за нуклеарне науке „Винчаˮ и ЈП „Нуклеарни објекти Србијеˮ, организован је као отварање радионице са експертском мисијом, у циљу сарадње у области мирнодопске примене нуклеарне енергије, као и успостављању нуклеарно-енергетског програма и имплементације пројеката у Републици Србији, подржаних из фондова и уз помоћ МААЕ.

Министарка Ђедовић Хандановић је, отварајући ову радионицу, навела да Србија разматра коришћење нуклеарне енергије у контексту обезбеђивања дугорочне енергетске сигурности, у условима постепеног смањивања коришћења фосилних горива и повећања потреба за енергијом у наредним деценијама.

Она је нагласила да је циљ да до 2030. Године, најмање 45 одсто енергијe добијамо из обновљивих извора и подсетила на то, да је  недавно потписан Меморандум о разумевању у области примене развоја нуклеарне енергије у Републици Србији, са циљем окупљања стручњака из ове области, као и отварања јавне дебате.

Министарка је рекла да је наша земља на самом почетку процеса успостављања институционалног и регулаторног оквира, који је основ за разматрање могућности коришћења нуклеарне енергије у нашој земљи.  „Свесни смо да је ово дуг процес, који траје најмање 10 до 15 година и важно је да сваки корак спроведемо ефикасно, квалитетно и одговорно, у чему ће нам бити веома важна подршка Међународне агенције за атомску енергију, чији је Србија члан од 2001. године”, закључила је министарка рударства и енергетике.

Министарка Јелена Беговић је оценила да пројекти који се реализују у сарадњи са МААЕ омогућавају размену знања и искустава у области нуклеарне енергије, која постаје све значајнија у борби против климатских промена и у обезбеђивању сигурног и одрживог снабдевања енергијом. Она је истакла да је претходних година МААЕ остварила блиску сарадњу са партнерским институцијама из Србије, кроз програм техничке помоћи.

Шеф експертске мисије МААЕ, Ђинг Џанг је, након одржане презентације, нагласио да МААЕ не утиче на доношење одлуке земаља чланица о спровођењу Програма развоја мирнодопске примене нуклеарне енергије, али да је спремна да пружи помоћ и подршку државама које се одлуче за примену тог Програма.

Након састанка у Влади Републике Србије, представници Дректората су експерте из Беча повели у обилазак града. Том приликом, посетили су Храм Светог Саве, највећи српски православни храм, где су гости имали прилику да се  упознају са значајем и улогом коју је Свети Сава имао за очување српског идентитета некад и сад. У наставку су обишли Музеј Николе Тесле где су одгледали кратак документарни филм о животу једног од највећих српских научника и учествовали у пуштању у рад и демонстрирању неких од фантастичних Теслиних изума.